Tradiční dýňová polévka provoněla už posedmé náměstí
K této milé tradici se připojuje primátor města Tibor Batthyány. „Lidé se mě ptají, proč je polévka zadarmo a já jim odpovídám, že proto, že chceme pomoci těm, kteří to potřebují a také potěšit všechny, kteří zapomněli na podstatu adventu a celý předvánoční čas tráví ve shonu a stresu,“ popsal liberecký primátor Tibor Batthyány.
Příprava letošní dýňové polévky trvala několik hodin. Na její výrobě se podílelo Komunitní středisko Kontakt ve spolupráci se Střední školou gastronomií a služeb v Liberci. „Na začátku byly čtyři obrovské dýně, se kterými se musely poprat dvě budoucí kuchařky Michaela a Zuzka,“ popisuje ředitel Kontaktu Michael Dufek. Samotné loupání dýně zabralo děvčatům dvě hodiny, poté přišla na řadu další náročná fáze, a to krájení. Složitá je také manipulace s 20kilovými dýněmi a zvednutí hrnce s polévkou, proto je vždy kolem přípravy řada pomocných rukou.
Letošní recept byl ozvláštněn jablky. Polévka nebyla vůbec zahušťována. Všichni strávníci si pochutnali. Adventní dýňová polévka je pěkná tradice, o čemž svědčí i narůstající počet těch, kteří přišli letos polévku ochutnat.